Gran èxit de la II Ruta Mossèn Sol

El cap de setmana del 31 de gener i 1 de febrer es va commemorar a Tortosa la Festa de Mossèn Sol amb activitats i celebracions al voltant de la figura del fundador del Col·legi Sant Josep.

 

El passat cap de setmana es va celebrar com tots els anys la Festa de Mossèn Sol: dissabte 31 de gener unes 150 persones es van reunir al Temple de la Reparació per celebrar l’eucaristia presidida pel bisbe de Tortosa; en acabar, es va servir un vi d’honor a l’Espai Mossèn Sol.

Per altra banda, diumenge 1 de febrer un centenar de persones —i malgrat les inclemències del fred i el fort vent— van participar en la segona edició de la Ruta Mossèn Sol, una caminada organitzada per l’Associació Amics dels Josepets per diferents espais d’interès de la ciutat històrica i del nucli antic de Tortosa.

El matí va començar ala plaça Sant Jaume, un espai on antigament s’hi aixecava l’església de Sant Jaume, primer destí de Mossèn Sol a la ciutat; d’allí es va anar seguint l’eix de la Tortosa antiga pel carrer major de Remolins per descobrir i visitar el call jueu; a continuació, la passejada va continuar fins els Jardins del Príncep i es va poder visitar l’aiguaneix de l’Esperança. El recorregut acabava al Fortí del Bonet, des d’on es va baixar a través de la famosa “Muntanyeta”, fins als patis del col·legi Sant Josep, on els assistents es van reconfortar del fred amb un esmorzar de salsitxes, baldanes i coquetes.

Des de l’organització es vol agrair a Oriol Segarra, llicenciat en història i documentalista de la Festa del Renaixement, el seu paper com a guia de la ruta; així com a tots els col·laboradors, persones i entitats que han fet possible la trobada.

Els Amics dels Josepets continuaran promovent trobades en record del col·legi Sant Josep, del seu fundador i de tots els alumnes, professors i personal que va treballar al centre. Una institució, el “Col·legi dels Josepets”, actualment desapareguda però de gran estima i record per a moltes generacions de josepets, a més d’un bé d’interès històric i cultural per a la ciutat de Tortosa.

 

Crònica dels #Josepets73

TROBADA JOSEPETS 73 (08/06/2013)

La iniciativa d’organitzar aquest esdeveniment es remunta molt temps enrere, quan les anteriors trobades dels Amics dels Josepets van fer-nos agafar moltes ganes de tornar a reunir tots els nostres antics companys de classe.

Fa uns tres mesos, el nostre company Xavi va tenir la fantàstica idea d’organitzar un sopar del nostre curs per a celebrar els 40 anys. La idea ens va agradar molt, però vam pensar que ja que feia tants anys que no ens veiem, l’havíem de «muntar grossa». Llavors vam decidir que havíem de fer una trobada per la tarda, en què pogués venir la família i fer-la al nostre estimat cole. Després de la difícil tasca de localitzar la gent i d’uns mesos de treball intens, va arribar el gran dia.

Com explicar la sensació que se sent al tornar al col·legi després de tants anys??? Era una mescla de sentiments creuats: per una part, l’alegria de tornar a estar allí, de trobar-te amb els amics, de poder abraçar-te amb ells, de poder compartir històries i vivències; per altra banda, ens va envair una profunda tristesa  i una gran sensació de ràbia i d’impotència de comprovar en l’estat en què estava el nostre col·legi, un estat d’autèntica degradació.

Vam fer tots una pinya i vam anar a veure el que quedava d’ell, ja que per molts llocs, per motius de seguretat, no vam poder accedir. Hi havia molts moments durant el recorregut, en què havies de tancar els ulls per no veure la realitat que tant de mal ens feia. Per uns moments, amb els ulls tancats encara podia sentir els riures dels meus companys dins de l’aula, el soroll del guixos lliscant per les pissarres, els nostres passos corrent per aquests patis, el soroll de les pilotes de basquet botant per la “nostra” pista, el nostre estimat D. Bernardo amb el seu característic «cómo que no botan» i els nostres companys de l’equip de futbol fent un partidet en aquell poliesportiu tant estimat i recordat per tots.

Després de la visita tan esperada però al mateix temps tan dura, vam fer un berenar de germanor al poliesportiu, on es va posar un inflable que va fer les delícies dels mes petits (vull donar les gràcies al Sr. Rovira per haver tingut aquest detall amb tots nosaltres).

Cal mencionar que durant tota la trobada de la tarda ens van acompanyar alguns dels mestres que va tenir i als que  volem agrair la seva assistència, com a D. Mariano, D. Joan Antoni, D. Josep Espuny, D. Javier Gavaldà i D. Rosendo, que van voler estar amb nosaltres contant-nos algunes anècdotes pròpies del nostre curs i compartir la nostra alegria en un dia memorable per a tots.

I per finalitzar la trobada, ens vam anar a sopar a un restaurant —aquest cop ja només els exalumnes— i celebrar els 40 anyets… Quina festeta!!

La sensació que ens queda és haver passat una tarda-nit irrepetible. D’haver viscut una trobada on tots teníem ganes de trobar-nos, amb molt bon ambient, i unes ganes infinites de tornar a repetir l’experiència.

No vull acabar l’escrit sense mencionar als meus dos companys d’equip Gemma Bejerano i Xavi Rodriguez. Donar-los les gràcies pel seu esforç i dedicació per fer aquesta trobada una realitat i dir-los que ha estat un plaer treballar en ells, i que hem fet un bon equip. També vull donar les gràcies als companys que ens han ajudat com Dino, que va ser l’encarregat d’amenitzar la trobada amb música dels 80; Rollan i Manel Rullo, que ens van fer un power point; Fede, que ens va fer la pancarta de la trobada amb molta estima i que, per circumstàncies de la vida, a l’últim moment, no va poder venir; a Valentí, que va ser el nostre fotògraf oficial; i a Miguel i a Josep Fabà que ens van donar un cop de mà. Gràcies, perquè amb el treball de tots vam aconseguir que un desig es tornés una realitat.

Així mateix, un agraïment a mossèn Andreu que ens va obrir les portes del col·legi i de casa seva fent-la nostra; a l’Associació Amics dels Josepets, en especial a Manel Casadó,  a Carlos Panisello i a Josep Bestratén.

I, per finalitzar, vull fer un crit molt fort, en el meu nom i segur que en el de tots els josepets, dient que ens han pogut prendre el nostre col·legi, però que mai ningú ens podrà prendre els nostres records. SEMPRE SANT JOSEP

 

María José Rodríguez de Guzmán
Antiga alumna del Col·legi Sant Josep de la generació de 1973

Trobada dels Josepets del 73

Dissabte la tarda, els antics alumnes del Col·legi Sant Josep de la generació de 1973 van organitzar una magnífica i nombrosa trobada per celebrar els seus 40 anys. Va ser un plaer per a la Junta de l’Associació acompanyar-los en aquest dia tan especial i poder-los fer una visita pels espais del Col·legi, malgrat la degradació soferta en aquests anys de tancament.

Des de l’Associació Amics dels Josepets volem agrair al Sr. Juanjo Rovira la seva amabilitat en haver cedit per a l’acte el castell inflable que va fer les delícies dels Josepets més menuts.

Foto: Valentí Enrich

Visita guiada al Col·legi amb gent del 1980

Avui fa una setmana vam tenir el gust d’acompanyar un grup d’antics alumnes, majoritàriament nascuts el 1980, en una nova visita per l’interior Col·legi. Des de l’Associació, durant el mes d’abril vam netejar i acondicionar l’aula de la terrassa, amb els seus pupitres; també vam netejar el camí d’accés i les escales que donen a “La Muntanyeta”. A continuació podeu veure algunes fotos:

Recordeu que, si esteu interessats en organitzar una visita guiada, teniu tota la informació aquí.

Visita guiada al Col·legi amb antics alumnes del 63

Avui hem fet una visita guiada al col·legi, amb gent de la generació del 1963. Aquesta és la crònica dels protagonistes de la visita:

El passat dissabte un grup d’homes ben prop de la cinquantena varem realitzar una visita al nostre antic Col·legi Sant Josep gràcies a la amabilitat de l’Associació Amics dels Josepets que manté la seva memòria i amb l’acompanyament del nostre mestre de 1º i desprès de 5º d’EGB, l’inoblidable Don Mariano. Desprès de tants d’anys i tantes voltes que ens ha donat la vida fou un viatge al passat, a retrobar el lloc que va ajudar-nos a formar-nos com a persones i a ser el que ara som. En alguns moments la visita fou corprenedora: l’estat de degradació de l’edifici és patent. També ho fou per les memòries que entre tots anàvem rescatant d’entre aquelles aules, els patis i els pupitres polsosos. Memòries de bons (i mals) moments viscuts allà dintre, memòries de la nostra ja llunyana infantesa i, per això mateix de llunyana, amb una visió de simpatia per aquells nostres primers anys que diluïa el que en el seu dia vam creure mals moments i ara només són records tendres.

 

Vam passar junts vuit anys fonamentals de la nostra vida. Desprès, la mateixa vida, a alguns els separà i es perdé el contacte, amb uns altres es mantingué l’amistat o, si més no, la relació. La visita fou una bona ocasió per al retrobament, per actualitzar memòries del passat i també per compartir les vivències del temps present, tal com llavors fèiem sense adonar-nos al sortir del col·legi.  Aquesta vegada vam tancar la visita i el retrobament no al centre, sinó fent un got de vermut al mercat. L’edifici del Josepets ja no admet activitats humanes, però l’empremta que el col·legi deixà en nosaltres ens proporcionà de nou una bona estona de conversa, de xerrar, de riure i de compartir. Magnífic colofó de la visita al nostre antic col·legi.

 

 

 

 

Recordeu que, si esteu interessats en organitzar una visita guiada, teniu tota la informació aquí.

Els del 82 visitem el col·legi

El passat diumenge 11 de desembre vam tenir la sort de gaudir d’una visita pel col·legi Sant Josep, gràcies a l’Associació Amics dels Josepets i als guies en la visita, Carlos Adam, Carlos Panisello i Andreu Salvatella.

Vam visitar tots els patis, així com “la muntanyeta” -una zona a la que essent alumnes mai havíem estat-, “el foso”, el pati central, les aules on vam créixer. També vam pujar a la zona més alta del col·legi, des d’on hi havien unes magnífiques vistes de la ciutat. Després de la victòria del Barça, un matí de diumenge immillorable al nostre antic col·legi.

Aquí podeu trobar més informació sobre les visites guiadesamicsdelsjosepets.com/visitesguiades