Avui han publicat al Diari de Tarragona un reportatge dedicat a la nostra associació.
Us transcrivim a continuació l’entrevista completa:
1.- Quan, com i per què neix l’associació Amics dels Josepets?
Juny de l’any 2000. La ciutat de Tortosa rep la notícia del tancament del col·legi Sant Josep. El tancament d’un centre educatiu sempre suposa una decepció col·lectiva; en aquest cas, a més, es tractava d’una institució centenària vinculada a la història de la seva ciutat i de la seva gent.
L’any 2009 amb motiu de la cloenda del centenari de la mort de Mossèn Sol, un grup d’antics alumnes, professors i persones vinculades d’una manera o d’una altra al col·legi Sant Josep, van decidir organitzar una trobada de “Josepets”. El 25 de gener de 2009, gairebé nou anys després que el col·legi Sant Josep tanqués les portes per sempre, més de 600 persones de totes les edats van poder passejar de nou pels patis, retrobar velles amistats i compartir un dinar de germanor.
Aquella trobada va ser la gènesi de l’associació Amics dels Josepets. El dia 22 de gener de 2010 es van signar, davant del Notari D. Pedro Carpena, els estatus de l’associació. Per unanimitat es va decidir nomenar president al Sr. Mariano Lalana. El dia 16 d’agost de 2010 l’associació d’Amics dels Josepets va quedar inscrita en el registre d’associacions de la Generalitat amb el número 43.047. Finalment, el 28 gener de 2011 es presentava l’associació en públic, coincidint amb la inauguració de l’espai Mossèn Sol, la cripta restaurada del temple de la Reparació.
Els Amics dels Josepets és una associació que pretén ser punt de trobada de l’extensa comunitat dels Josepets, és a dir, de les persones que custodien amb estima el seu pas pel col·legi Sant Josep de Tortosa i en volen conservar la memòria.
2.- Quin balanç feu d’aquests anys i què destacaríeu?
En aquests primers quatre anys hem dotat l’associació d’una estructura bàsica que en garanteix el funcionament, amb una Junta Directiva que cobreix les funcions bàsiques (reunions, tresoreria, domiciliació de rebuts, etc.) i un ús intensiu de les noves tecnologies per maximitzar els contactes amb l’extensa família dels Josepets: una pàgina web, amicsdelsjosepets.com; un perfil de Facebook, facebook.com/amicsdelsjosepets; fins i tot un espai de publicació de vídeos d’activitats i trobades, vimeo.com/amicsdelsjosepets.
Pel que fa a les seves activitats, hem aconseguit treballar en línia amb l’objectiu fundacional: organització d’activitats culturals i solidàries, promoció de trobades dels antics alumnes, divulgació i memòria del col·legi Sant Josep i de Mossèn Sol, etc. Així mateix, hem consolidat l’organització d’una activitat anual a les acaballes de gener, coincidint amb la festivitat de Mossèn Sol, amb el format de Ruta Mossèn Sol, que enguany ha tingut la seva segona edició, i ja comptem amb idees i propostes per a l’any que ve. (més informació è punt 6)
Quant als aspectes negatius, no hem pogut combatre la degradació del col·legi. Una competència que, per altra banda, no ens pertoca a nosaltres, però com a antics alumnes ens en sentim damnificats i ens dol profundament veure l’estat actual d’aquell espai, sense cap ús útil per a la societat i com empitjora setmana a setmana.
3.- Quanta gent en formeu part en l’actualitat?
Actualment, l’associació compta amb 81 socis, una llista de correu de 600 adreces i més de 700 amics al Facebook. Però darrera d’aquestes xifres, la comunitat dels Amics dels Josepets és molt més extensa perquè hi podem trobar les generacions d’antics alumnes que es perllonguen en el temps fins moltes dècades enrere; la família de professors que van treballar al col·legi; representants de l’AMPA; i moltíssimes altres persones que es consideren amigues i amics del col·legi Sant Josep.
4.- Quins són els objectius de l’entitat?
L’objectiu fundacional de l’associació, recollit a l’article segon dels seus Estatuts, és enaltir el record de Mossèn Sol. Per aconseguir-ho, l’associació realitza les activitats següents: (a) Promoure la solidaritat i recolzament a les persones més desfavorides, en especial pel que fa referència a l’accés a la seva formació, basada en l’humanisme cristià. (b) Fomentar la promoció socio-cultural mitjantçant l’organització activitats i serveis de tipus social, educatiu, cultural, pastoral, recreatiu i esportiu; i la a promoció de fòrums d’opinió per a la formació de persones. (c) Promoure la relació, comunicació i informació, entre els seus associats, Amics dels Josepets, convocant trobades periòdiques. (d) Mantenir la memòria de Mossèn Sol en els espais relacionats amb ell, a la ciutat de Tortosa i, en concret, a l’antic Col·legi Sant Josep.
5.- Quines comissions teniu i quina funció fan?
A més de les tasques recurrents per al funcionament de l’associació, com la presidència, secretaria o tresoreria, no tenim unes comissions fixes, sinó que en cada projecte que treballem organitzem els grups i repartim les tasques que cal fer.
6.- Quines activitats organitzeu durant l’any? Nombrar-les i explicar-les
6.1. Activitats culturals
Cada any, a les acaballes de gener, l’associació organitza una activitat en commemoració de la festivitat de Mossèn Sol (29 de gener). Precisament, aquest diumenge 1 de febrer, vam organitzar la “Ruta Mossèn Sol” una visita guiada per diferents espais del conjunt històric, de la mà d’Oriol Segarra, llicenciat en història i documentalista de la Festa del Renaixement. L’itinerari d’enguany ha començat amb una passejada des de la plaça Sant Jaume, on s’ubicava l’antiga església de Sant Jaume —primer destí urbà de Mossèn Sol a Tortosa—, i ha continuat pel call jueu, l’aiguaneix de l’esperança i el fortí del Bonet; des d’allí hem baixat per “la Muntanyeta” fins arribar als patis del col·legi i hem gaudit d’un esmorzar amb salsitxes, baldanes, coquetes, etc.
L’any passat vam fer la primera edició de la ruta Mossèn Sol, amb un recorregut des del fortí d’Orleans, visitant el convent de Santa Clara i de la Puríssima, espais molt vinculats a la figura de Mossèn Sol. Altres anys s’han organitzat actes cultural com presentacions o concerts de cambra a l’Espai Mossèn Sol.
6.2. Feines de neteja
Des de l’associació també s’ha intentat contribuir al manteniment de l’espai on s’ubica el col·legi Sant Josep. S’han realitzat tasques de neteja d’herbes pels patis i zones enjardinades del Col·legi, així com de l’antiga piscina, que estava en molt mal estat i plena de joncs i fang. S’han fet millores en les teulades i desaigües. Fins i tot es va recuperar l’antiga aula de 7è amb pupitres, taula del professor, làmines, etc.
Tanmateix, cal dir que tots aquests esforços queden en res donada la gran extensió de l’immoble, que queda a l’empara de les inclemències meteorològiques i dels vàndals, i van mermant irremeiablement la dignitat d’un immoble que algun dia va ser el nostre col·legi.
Però lògicament, un edifici com aquell té unes necessitats que no estan a l’abast dels nostres recursos.
6.3. Visites guiades
Durant el 2012 i 2013, l’associació va posar a disposició dels antics alumnes la possibilitat de realitzar un recorregut de dues hores aproximadament pels principals indrets del Col·legi, incloent patis i aules, acompanyats de voluntaris de l’associació. La raó de ser d’aquestes visites, a part del fet de poder accedir als espais on s’havia estudiat i s’havia passat moltes hores de petit, era impulsar les trobades entre les diferents generacions de Josepets.
6.4. Col·laboració amb la Germandat de Sacerdots Operaris Diocesans
Des dels seus inicis, l’associació col·labora amb la Germandat de Sacerdots Operaris Diocesans, l’orde fundada per Mossèn Sol i titular del col·legi. L’associació compta amb el total recolzament per les accions realitzades i pel manteniment de la memòria del col·legi i de Mossèn Sol.
L’associació ha participat en els actes per celebrar els 50 anys d’ordenació com a sacerdot operari de mossèn Josep Coves, i ha impulsat actes en record d’operaris desapareguts, els noms dels quals estaven estretament vinculats al col·legi Sant Josep, com Javier Altés, Timoteo Hernández o Tomás Amable.
6.5. Trobades i celebracions.
Com s’ha comentat, l’associació és fruit de l’èxit que va tenir la primera gran trobada dels Josepets, al gener de 2009. Des d’aleshores s’han organitzat altres trobades i dinars, que han pretès aglutinar en clau lúdica la trobada dels antics alumnes. Al setembre de 2011 es va organitzar una paella i al març de 2014 una calçotada.
6.6. Solidaritat
En línia amb el missatge de Mossèn Sol, hem intentat dur a la pràctica accions per ajudar a les persones més desfavorides. Recentment, el Dia de Reis es va organitzar un repartiment de regals entre nens del barri del Rastre: els reis mags d’Orient van visitar l’Espai Mossèn Sol i van fer feliços un grapat de nens del barri. També s’ha treballant amb la Germandat d’Operaris per repensar l’ús d’antics espais del col·legi amb una finalitat social, com el menjador social Mossèn Sol (situat a l’antiga porteria del col·legi) o un magatzem d’aliments per Càritas (situat a l’antic gimnàs).
7.- Si hi ha càrrecs (president…) indiqueu el nom de qui els ocupa
Els òrgans de l’associació són l’assemblea general, la qual es reuneix en sessió ordinària una vegada a l’any. I la Junta Directiva, actualment formada per 14 persones. El president és Mariano Lalana i Asín, que va ser antic professor del col·legi Sant Josep, i una persona estretament vinculada al món associatiu i de l’esport.
8.- Quants socis teniu? Què s’ha de fer per fer-se soci?
Actualment som 81 socis. La quota de soci és de 15 euros a l’any. La manera més senzilla i pràctica per fer-se soci és fer-ho a través de la pàgina web (http://www.amicsdelsjosepets.com), on hi ha un formulari a través del qual es pot emplenar la sol·licitud. En cas de no disposar d’internet, es pot contactar amb qualsevol membre de la Junta i se li facilitaria ràpidament una butlleta en paper. A les trobades i activitats que organitzem també portem butlletes impreses per qui es vulgui fer soci.
9.- Reptes de present i futur de l’entitat?
- Consolidar i institucionalitzar les activitats anuals. Volem que activitats com la Ruta Mossèn Sol (que enguany ha sigut la segona edició) o el repartiment de regals a nens amb famílies de pocs recursos esdevingui un esdeveniment anual.
- Ampliar la base social. Volem que els Josepets més joves agafin el relleu i participin activament de l’associació, ja sigui formant part de la Junta, o integrant-se en grups de treball específics.
- Ampliar el ventall d’activitats i fomentar la relació dels antics alumnes. En concret, dissenyar una activitat esportiva popular, una reminiscència del passat esportiu del col·legi que va cultivar nombrosos premis en campionats comarcals i provincials.
- Trobar un ús digne per al Col·legi. Mantenir i millorar, en la mesura del possible, els espais del col·legi, a la vegada que s’estableix un diàleg entre agents socials de la ciutat per ressuscitar-ne l’espai i que sigui aprofitable.
Tortosa, 9 de febrer de 2015