8ª Ruta Mossèn Sol

Diumenge 27/03/2022

VIII Ruta Mossèn Sol. Visita guiada per diferents espais d’interès de la ciutat històrica i del nucli antic de Tortosa. Guia: Oriol Segarra.

Sortida: 9.00 h des de la plaça Sant Jaume, al barri homònim.

Itinerari:

  • Punt de trobada i d’inici de la ruta: plaça Sant Jaume.
  • Museu de Tortosa
  • Plaça de la Catedral, sagristia major Catedral
  • Plaça de l’Absis Carrer dels Capellans – Barri del Castell
  • Escales Reials Col·legis – Carrer St. Domènec Plaça Estudis – Carrer del Vall
  • Plaça Mossèn Sol
  • Col·legi Sant Josep

Hora prevista d’arribada al col·legi Sant Josep: 11.00 h.
– Esmorzar de germanor.
– Final de festa amb sorteig d’obsequis.

Preu: visita guiada gratuïta, tiquet amb dret a esmorzar i sorteig: 5 €.

 

Ruta Mossèn Sol

Programa d’actes beatificació màrtirs SOD – octubre 2021

Benvolguts/des Amics dels Josepets,

En nom dels Sacerdots Operaris Diocesans us volem traslladar la invitació per participar als actes de beatificació de quatre màrtirs de la Germandat, que tindran lloc a Tortosa el cap de setmana del 30-31 d’octubre.

Ateses les restriccions imposades per la Covid-19, l’aforament a l’eucaristia de beatificació és limitat, per la qual cosa les persones interessades en assistir-hi caldria que ens ho comuniquin a través del següent enllaç abans del 30 de setembre:

 

Cartell programa beatificació

Programa beatificació

 

Addicionalment, el dissabte 23 d’octubre tindrà lloc les següents conferències:

Conferències Operaris

Homenatge a D. Jesús Carrasco Niño

Qui ho hagués dit que aquest nadó de Villarejo estudiaria filosofia tan a l’Est, tan allunyat de la seva estimada comarca del Valle del Tietar i el Partit d’Arenas de San Pedro. Mossèn Sol clavà els ulls en ell des d’un principi (valent-se segurament de la Mare de Déu de Gràcia i Sant Bertomeu, patrons de la seva localitat) i, com per art d’encantament, Tortosa s’enorgullí d’acollir-lo per primer cop quan estudià Filosofia al seu si. La Serra de Gredos quedava distant, si, però els gentils oliverars, tarongerars, figueres, ceps…i inclús el monument a la Cabra Salvatge s’encarregaren d’alleugerir-li força la sempre indomable enyorança

 

Alguna cosa deuria tindre la ciutat per a que el jove, ja complerts els seus 19 anys, hi inicies el període de provació. Ai, Mossèn Sol, Mossèn Sol!

La Santíssima Trinitat sabia de la seva volença per la urbs de l’Ebre y no el volgué privar d’arrelar-se en ella durant onze anys, contats des de 1965. Per si no n’hi havia prou, un dels companys  amb qui compartí les seves vivències tortosines, sacerdot d’allò més bo i bo entre els bons, fou el seu paisà José Antonio Sampedro Sánchez.

 

Aquí fou, a més de prefecte i professor, secretari d’estudis. Que millor professor de llengua i literatura podia tindre mitja generació de tortosins, la meva, que un castellà pla! És clar que tenia el seu malnom, com tots, però me’l guardo per a mi  per haver estat ja cridat a la presència del Pare. Si que diré que pertanyia a la quadrilla de “Timothy Club”, “Pere el Negre”, “Funesto”, “La Xupina”, “Fel-i-pet”, “Michael”, “Xixarreta”… (quasi tots ells operaris diocesans).

De la mateixa manera que es pot afirmar que un mestre que es preí no és res sense un sobrenom, es pot assegurar que res és un sacerdot si no deixa rastre del seu apostolat. La petjada que deixa Don Jesús Carrasco Niño a Tortosa no és lleugera, per contra, és molt profunda. No eren poques les famílies que fruïen de compartir amb ell la seva taula i l’invitaven. El seu record ha perdurat. Amb tot, hi ha tres coses per les que mereix ser especialment recordat i que m’han motivat a escriure aquesta col·laboració per tal de que no caiguin en l’oblit i restin perennes  en la memòria col·lectiva:

– La primera Bíblia en català que hi hagué a Tortosa, encara no finalitzada la dictadura, li devem a ell, a la seva iniciativa. Valguem-nos d’aquest fet com exponent del bon fer dels Operaris Diocesans  d’aquella època, que, lluny de transmetre’ns una ensenyança religiosa repressiva, ens introduí en les mels d’una fe cristiana posada al dia.

– El Sant Josep que presideix i adorna la façana d’entrada de l’antic col·legi, obra del sempre admirat i entranyable Àngel Acosta, és el fruit de l’esbós que Don Jesús concebé i li encarregà. La plasmació d’aquesta escultura moderna presidiria immediatament després l’escut col·legial i passaria a ser un dels seus elements identificatius.

– Apostolat en la llunyania. Volgué el destí, que, transcorreguts molts anys, visités de vacances la capital murciana. Increïble fou l’identificar en un dels altars de l’església de Santa Caterina al meu volgut Beat Mossèn Sol. Llavors, en advertí un sacerdot segut resant el rosari, no me fou possible contenir la meva curiositat i em dirigí a ell per esbrinar la raó del culte a Don Manuel en el temple. Oh, sorpresa! Es tractava de Don Jesús i, encara més  estupefacció, portava sotana. Xerràrem una bona estona i rememoràrem temps passats. M’explicà que aquella escultura l’havia encarregat ell. També intercanviàrem els nostres respectius correus electrònics. Des d’aquell dia mai deixà d’enviar-me les sagrades lectures de cada cap de setmana. De seguida m’assabentaria que no era l’únic a Tortosa que les rebia.

Al deixar de rebre-les, posant-me en lo pitjor i contactant amb els Operaris, m’informaren de que havia tingut un accident i estava a Majadahonda. No vaig intentar comunicar-me de nou amb ell per què el bon home que havia atès la meva trucada me donà a entendre, delicadament, que Don Jesús ja no estava per aquestes coses.

Beneit sigui Déu en els seus Àngels i en els seus Sants.

Beneit sigui en el beat Manuel Domingo i Sol y els beats Màrtirs Operaris Diocesans.

Beneit sigui en aquells que són bons i sants sacerdots, como ho fou Don Jesús.

 

 

Vicent Josep Ruiz Prades

 

Tortosa, 29 de gener de 2021, diada del beat Manuel Domingo i Sol

Història del Col·legi Sant Josep de Tortosa

Us presentem el llibre digital “Història del Col·legi Sant Josep de Tortosa. Memòries d’un ancià centenari”, del professor D. Joan Antoni González Gutiérrez

Aquest llibre està format per 5 volums que apareixen seguits, però que están paginats per separat, amb el següent ordre i temes:

    • Vol. 1 (p. 1) Notícia històrica del Col·legi, descripció…
    • Vol. 2 (p. 64) Documents (llistats d’alumnes i professors, opinions…)
    • Vol. 3 (p. 204) Galeria fotogràfica I
    • Vol. 4 (p. 301) Galeria fotogràfica II
    • Vol. 5 (p. 453) Associació “Amics dels josepets”. Activitats

Les pàgines indicades són les de l’inici (portada) de cada volum; a continuació hi ha un índex amb els seus continguts.

Des de l’associació volem agrair al professor Joan Antoni la gran feina que ha realitzat en aquesta obra.

El llibre és un projecte obert, el qual es pot modificar, corregir i afegir nous continguts de qualsevol persona que ho desitgi.

En breu publicarem l’edició en castellà.

Si teniu una tablet, podreu gaudir d’una lectura optimitzada del llibre a través de l’aplicació  Issu que podeu descarregar des de les principals plataformes. Addicionalment, des d’aquest enllaç teniu disponibles tots els volums de l’obra en format PDF.

 

Festivitat de Mossèn Sol 2019

PROGRAMA D’ACTES

Diumenge 27/01/2019

VI Ruta Mossèn Sol. Visita guiada per diferents espais d’interès de la ciutat històrica i del nucli antic de Tortosa.

Sortida: 9.00 h des de l’Antic convent de les Serves de Jesús (carrer Cervantes, 19).

Itinerari:

– Antic convent de les Serves de Jesús
– Edifici d’Orleans.
– Refugi antiaeri.
– Barri del Garrofer.
– El Calvari.
– Convent de Santa Clara.

Hora prevista d’arribada al col·legi Sant Josep: 11.00 h.
– Esmorzar de germanor.
– Final de festa amb sorteig d’obsequis.

Preu: visita guiada gratuïta, tiquet amb dret a esmorzar i sorteig: 5 €.

 

Ruta-Mossèn-Sol-2019

 

 



Dimarts 29/01/2019

12.00 h.- Eucaristia en honor del beat Manuel Domingo i Sol, presidida pel director general de la Germandat de Sacerdots Operaris Diocesans, Florencio Abajo. Lloc: Temple de la Reparació (c. de la Mercè, 4).

 

 

Dies 30 de gener, 31 de gener i 1 de febrer: triduo. 12h.- triduo; 12.30h.- missa.

 

Trobada de Josepets de 1977

Dissabte 25 de març de 2017, la generació de Josepets del 77 vam tenir la nostra particular retrobada. Vam començar el matí amb una visita guiada al Col·le, gràcies a l’Associació Amics dels Josepets, que ens van acompanyar. El Col·le es troba en un estat de conservació molt deficient, però més enllà de la tristesa que això suscita, visitar-lo ens va retornar la memòria i la mirada a aquells anys gloriosos del Col·le, i ens va permetre gaudir de moltíssims records! La trobada va continuar amb un dinar, i una tarde-nit de retrobaments, anècdotes, rises, fotos, etc. Natros vam xalar molt, i esperem repetir-ho aviat!

 

IMG_20170325_115114 IMG_20170325_165156

IMG_20170325_121445

El miracle de Sant Josep

Com tantes altres persones de Tortosa (i de la seva comarca i més enllà) vaig tenir la sort d’anar al col·legi Sant Josep. “Sort” perquè, com a nens, aquesta escola oferia un univers il·limitat de possibilitats de joc (patis, pistes en diversos nivells, zones verdes entre turons i muralles medievals i fins i tot una enorme piscina amb trampolí) i que, juntament amb el carisma dels seus mestres, va fer que la immensa majoria d’antics alumnes en conservem un gran record. 

Tothom sap que el col·legi va tancar fa més de 15 anys. D’aleshores ençà, com sol passar en els edificis que de repent queden buits, ha sofert un deteriorament exponencial, agreujat pel fet de ser un espai tan gran condemnat a l’ostracisme del sense-ús i pel vandalisme del que, per a major tragèdia, ha sigut objecte. Així, una de les coses que més mal, ràbia i impotència genera, es veure els extensos espais buits i desaprofitats, en una cursa inexorable cap a la degradació irreversible.

Dissabte passat els amics operaris, que viuen a la residència del Sant Josep i continuen enaltint el record de Mossèn Sol amb la seva discreta labor diària, em van convidar a visitar els treballs de recuperació de les antigues aules de pàrvuls on, segons m’havien explicat, s’hi ubicaria l’Associació de Pessebristes de Tortosa i de les Terres de l’Ebre. 

Tothom recordarà la porta d’accés de color platejat, custodiada pel majestuós pedestal modernista d’Agustí Querol i acabat per Victor Cerveto en homenatge a Manuel Domingo i Sol “Mossèn Sol” (actualment traslladat de nou a la seva ubicació original). Un espai enjardinat que precedia el llarg i ampli passadís d’entrada a cel obert fins arribar a les aules de pàrvuls per finalment trobar-se amb la imatge de Sant Josep dins d’una semicova de roca.

De nou, vaig retrobar-me amb aquell passadís, però a diferència d’anteriors visites, les herbes havien desaparegut, els forats al terra s’havien reparat i, a mà esquerra, les antigues classes buides i brutes tornaven estar plenes d’activitat. No eren pàrvuls que com antuvi aprenien les beceroles amb la senyoreta Anna o la senyoreta Merce, sinó gent de l’associació de pessebristes amunt i avall treballant amb un entusiasme contagiós, tot construint estanteries per als seus diorames i col·locant fluorescents recuperats del mateix col·legi

Un tercer espai recuperat (el primer havia estat el menjador social “Mossèn Sol”, fa cinc anys, situat a la porteria del col·legi; i el segon, fa uns mesos, el magatzem d’aliments de Càritas, a l’espai on abans s’hi ubicava el gimnàs), un tercer èxit que serveix als “josepets” de revulsiu contra el pessimisme. Iniciatives com la dels pessebristes i com les de Càritas contribueixen a recuperar la memòria i la dignitat del col·legi Sant Josep, a la vegada que repercuteixen positivament a la nostra ciutat i a la nostra gent. Però el col·legi és molt gran, amb múltiples espais i dependències. Qui sap si el nostre Sant Josep de pedra ha començat el miracle de recuperar el nostre col·legi i tornar a posar aquell espai al lloc que es mereix.

 

 

Manel Casadó
Associació Amics dels Josepets

 

 

 

Mantenir viu el Sant Josep

Avui han publicat al Diari de Tarragona un reportatge dedicat a la nostra associació.

 

Us transcrivim  a continuació l’entrevista completa:

1.- Quan, com i per què neix l’associació Amics dels Josepets?

Juny de l’any 2000. La ciutat de Tortosa rep la notícia del tancament del col·legi Sant Josep.  El tancament d’un centre educatiu sempre suposa una decepció col·lectiva; en aquest cas, a més, es tractava d’una institució centenària vinculada a la història de la seva ciutat i de la seva gent.

L’any 2009 amb motiu de la cloenda del centenari de la mort de Mossèn Sol, un grup d’antics alumnes, professors i persones vinculades d’una manera o d’una altra al col·legi Sant Josep, van decidir organitzar una trobada de “Josepets”. El 25 de gener de 2009, gairebé nou anys després que el col·legi Sant Josep tanqués les portes per sempre, més de 600 persones de totes les edats van poder passejar de nou pels patis, retrobar velles amistats i compartir un dinar de germanor.

Aquella trobada va ser la gènesi de l’associació Amics dels Josepets. El dia 22 de gener de 2010 es van signar, davant del Notari D. Pedro Carpena, els estatus de l’associació. Per unanimitat es va decidir nomenar president al Sr. Mariano Lalana. El dia 16 d’agost de 2010 l’associació d’Amics dels Josepets va quedar inscrita en el registre d’associacions de la Generalitat amb el número 43.047. Finalment, el 28 gener de 2011 es presentava l’associació en públic, coincidint amb la inauguració de l’espai Mossèn Sol, la cripta restaurada del temple de la Reparació.

Els Amics dels Josepets és una associació que pretén ser punt de trobada de l’extensa comunitat dels Josepets, és a dir, de les persones que custodien amb estima el seu pas pel col·legi Sant Josep de Tortosa i en volen conservar la memòria.

 

2.- Quin balanç feu d’aquests anys i què destacaríeu?

En aquests primers quatre anys hem dotat l’associació d’una estructura bàsica que en garanteix el funcionament, amb una Junta Directiva que cobreix les funcions bàsiques (reunions, tresoreria, domiciliació de rebuts, etc.) i un ús intensiu de les noves tecnologies per maximitzar els contactes amb l’extensa família dels Josepets: una pàgina web, amicsdelsjosepets.com; un perfil de Facebook, facebook.com/amicsdelsjosepets; fins i tot un espai de publicació de vídeos d’activitats i trobades, vimeo.com/amicsdelsjosepets.

Pel que fa a les seves activitats, hem aconseguit treballar en línia amb l’objectiu fundacional: organització d’activitats culturals i solidàries, promoció de trobades dels antics alumnes, divulgació i memòria del col·legi Sant Josep i de Mossèn Sol, etc. Així mateix, hem consolidat l’organització d’una activitat anual a les acaballes de gener, coincidint amb la festivitat de Mossèn Sol, amb el format de Ruta Mossèn Sol, que enguany ha tingut la seva segona edició, i ja comptem amb idees i propostes per a l’any que ve. (més informació è punt 6)

Quant als aspectes negatius, no hem pogut combatre la degradació del col·legi. Una competència que, per altra banda, no ens pertoca a nosaltres, però com a antics alumnes ens en sentim damnificats i ens dol profundament veure l’estat actual d’aquell espai, sense cap ús útil per a la societat i com empitjora setmana a setmana.

 

3.- Quanta gent en formeu part en l’actualitat?

Actualment, l’associació compta amb 81 socis, una llista de correu de 600 adreces i més de 700 amics al Facebook. Però darrera d’aquestes xifres, la comunitat dels Amics dels Josepets és molt més extensa perquè hi podem trobar les generacions d’antics alumnes que es perllonguen en el temps fins moltes dècades enrere; la família de professors que van treballar al col·legi; representants de l’AMPA; i moltíssimes altres persones que es consideren amigues i amics del col·legi Sant Josep.

 

4.- Quins són els objectius de l’entitat?

L’objectiu fundacional de l’associació, recollit a l’article segon dels seus Estatuts, és enaltir el record de Mossèn Sol. Per aconseguir-ho, l’associació realitza les activitats següents: (a) Promoure la solidaritat i recolzament a les persones més desfavorides, en especial pel que fa referència a l’accés a la seva formació, basada en l’humanisme cristià. (b) Fomentar la promoció socio-cultural mitjantçant l’organització activitats i serveis de tipus social, educatiu, cultural, pastoral, recreatiu i esportiu; i la a promoció de fòrums d’opinió per a la formació de persones. (c) Promoure la relació, comunicació i informació, entre els seus associats, Amics dels Josepets, convocant trobades periòdiques. (d) Mantenir la memòria de Mossèn Sol en els espais relacionats amb ell, a la ciutat de Tortosa i, en concret, a l’antic Col·legi Sant Josep.

 

5.- Quines comissions teniu i quina funció fan?

A més de les tasques recurrents per al funcionament de l’associació, com la presidència, secretaria o tresoreria, no tenim unes comissions fixes, sinó que en cada projecte que treballem organitzem els grups i repartim les tasques que cal fer.

 

6.- Quines activitats organitzeu durant l’any? Nombrar-les i explicar-les

 

6.1. Activitats culturals

Cada any, a les acaballes de gener, l’associació organitza una activitat en commemoració de la festivitat de Mossèn Sol (29 de gener). Precisament, aquest diumenge 1 de febrer, vam organitzar la “Ruta Mossèn Sol” una visita guiada per diferents espais del conjunt històric, de la mà d’Oriol Segarra, llicenciat en història i documentalista de la Festa del Renaixement. L’itinerari d’enguany ha començat amb una passejada des de la plaça Sant Jaume, on s’ubicava l’antiga església de Sant Jaume —primer destí urbà de Mossèn Sol a Tortosa—, i ha continuat pel call jueu, l’aiguaneix de l’esperança i el fortí del Bonet; des d’allí hem baixat per “la Muntanyeta” fins arribar als patis del col·legi i hem gaudit d’un esmorzar amb salsitxes, baldanes, coquetes, etc.

L’any passat vam fer la primera edició de la ruta Mossèn Sol, amb un recorregut des del fortí d’Orleans, visitant el convent de Santa Clara i de la Puríssima, espais molt vinculats a la figura de Mossèn Sol. Altres anys s’han organitzat actes cultural com presentacions o concerts de cambra a l’Espai Mossèn Sol.

 

6.2. Feines de neteja

Des de l’associació també s’ha intentat contribuir al manteniment de l’espai on s’ubica el col·legi Sant Josep. S’han realitzat tasques de neteja d’herbes pels patis i zones enjardinades del Col·legi, així com de l’antiga piscina, que estava en molt mal estat i plena de joncs i fang. S’han fet millores en les teulades i desaigües. Fins i tot es va recuperar l’antiga aula de 7è amb pupitres, taula del professor, làmines, etc.

Tanmateix, cal dir que tots aquests esforços queden en res donada la gran extensió de l’immoble, que queda a l’empara de les inclemències meteorològiques i dels vàndals, i van mermant irremeiablement la dignitat d’un immoble que algun dia va ser el nostre col·legi.

Però lògicament, un edifici com aquell té unes necessitats que no estan a l’abast dels nostres recursos.

 

6.3. Visites guiades

Durant el 2012 i 2013, l’associació va posar a disposició dels antics alumnes la possibilitat de realitzar un recorregut de dues hores aproximadament pels principals indrets del Col·legi, incloent patis i aules, acompanyats de voluntaris de l’associació. La raó de ser d’aquestes visites, a part del fet de poder accedir als espais on s’havia estudiat i s’havia passat moltes hores de petit, era impulsar les trobades entre les diferents generacions de Josepets.


6.4. Col·laboració amb la Germandat de Sacerdots Operaris Diocesans

Des dels seus inicis, l’associació col·labora amb la Germandat de Sacerdots Operaris Diocesans, l’orde fundada per Mossèn Sol i titular del col·legi. L’associació compta amb el total recolzament per les accions realitzades i pel manteniment de la memòria del col·legi i de Mossèn Sol.

L’associació ha participat en els actes per celebrar els 50 anys d’ordenació com a sacerdot operari de mossèn Josep Coves, i ha impulsat actes en record d’operaris desapareguts, els noms dels quals estaven estretament vinculats al col·legi Sant Josep, com Javier Altés, Timoteo Hernández o Tomás Amable.

 

6.5. Trobades i celebracions.

Com s’ha comentat, l’associació és fruit de l’èxit que va tenir la primera gran trobada dels Josepets, al gener de 2009. Des d’aleshores s’han organitzat altres trobades i dinars, que han pretès aglutinar en clau lúdica la trobada dels antics alumnes. Al setembre de 2011 es va organitzar una paella i al març de 2014 una calçotada.

6.6. Solidaritat

En línia amb el missatge de Mossèn Sol, hem intentat dur a la pràctica accions per ajudar a les persones més desfavorides. Recentment, el Dia de Reis es va organitzar un repartiment de regals entre nens del barri del Rastre: els reis mags d’Orient van visitar l’Espai Mossèn Sol i van fer feliços un grapat de nens del barri. També s’ha treballant amb la Germandat d’Operaris per repensar l’ús d’antics espais del col·legi amb una finalitat social, com el menjador social Mossèn Sol (situat a l’antiga porteria del col·legi) o un magatzem d’aliments per Càritas (situat a l’antic gimnàs).

 

7.- Si hi ha càrrecs (president…) indiqueu el nom de qui els ocupa

Els òrgans de l’associació són l’assemblea general, la qual es reuneix en sessió ordinària una vegada a l’any. I la Junta Directiva, actualment formada per 14 persones. El president és Mariano Lalana i Asín, que va ser antic professor del col·legi Sant Josep, i una persona estretament vinculada al món associatiu i de l’esport.

 

8.- Quants socis teniu? Què s’ha de fer per fer-se soci?

Actualment som 81 socis. La quota de soci és de 15 euros a l’any. La manera més senzilla i pràctica per fer-se soci és fer-ho a través de la pàgina web (http://www.amicsdelsjosepets.com), on hi ha un formulari a través del qual es pot emplenar la sol·licitud. En cas de no disposar d’internet, es pot contactar amb qualsevol membre de la Junta i se li facilitaria ràpidament una butlleta en paper. A les trobades i activitats que organitzem també portem butlletes impreses per qui es vulgui fer soci.

 

9.- Reptes de present i futur de l’entitat?

  • Consolidar i institucionalitzar les activitats anuals. Volem que activitats com la Ruta Mossèn Sol (que enguany ha sigut la segona edició) o el repartiment de regals a nens amb famílies de pocs recursos esdevingui un esdeveniment anual.
  • Ampliar la base social. Volem que els Josepets més joves agafin el relleu i participin activament de l’associació, ja sigui formant part de la Junta, o integrant-se en grups de treball específics.
  • Ampliar el ventall d’activitats i fomentar la relació dels antics alumnes. En concret, dissenyar una activitat esportiva popular, una reminiscència del passat esportiu del col·legi que va cultivar nombrosos premis en campionats comarcals i provincials.
  • Trobar un ús digne per al Col·legi. Mantenir i millorar, en la mesura del possible, els espais del col·legi, a la vegada que s’estableix un diàleg entre agents socials de la ciutat per ressuscitar-ne l’espai i que sigui aprofitable.

 

Tortosa, 9 de febrer de 2015