Del Bon Humor Tortosí

Benvolguts Amics dels Josepets,

Us faig saber que Joan Moreira, que va ser professor de música al Col·legi Sant Josep i va fundar i dirigir l’Schola Cantorum (el cor del Col·legi), va deixar un llibre inèdit que la seua família hem conservat durant seixanta anys. Fins al dia d’avui no s’ havia pogut publicar. Potser heu pogut llegir-ne algun fragment a la revista L’Estel aquests últims mesos. Finalment, hem aconseguit publicar-lo i pensem que, com a Amics dels Josepets que som tots, havíem de compartir aquest moment amb tots vosaltres.

L’acte de presentació tindrà lloc a l’Auditori Felip Pedrell el divendres 20 d’abril a les 20.30h i serà presidit per l’alcalde de Tortosa Ferran Bel, amb la participació de Lluís Lamote de Grignon, director del Menjador Social Mossèn Sol; l’escriptor Manel Ollé; i de Xavier Aixendri, besnét de Joan Moreira. A més, hi actuaran l’Orfeó Tortosí, la Colla Jove de Dolçainers de Tortosa i dos balladores de Saragatona: Carme Balagué i Montse Fabra.

Quan vam plantejar-nos l’acte de presentació, de seguida vam pensar que havíem de seguir l’exemple que Joan Moreira va donar en vida. Moltes de les seues obres de teatre es van representar en actes solidaris per ajudar els més necessitats. Així doncs, estava molt clar que calia destinar una part significatica del preu de cada llibre a alguna acció solidària, especialment ara que la crisi ha sumit molta gent en la pobresa. I, tenint en compte la relació que Moreira va tenir amb el Sant Josep, no podíem destinar aquests diners a cap altra institució que el Menjador Social Mossèn Sol. Concretament, durant l’acte de presentació el llibre es vendrà al preu especial de 20€, dels quals en destinarem 5 € a benefici del Menjador. Lamentablement, aquesta part solidària del preu només serà possible durant l’acte de presentació, ja que, després, el legítim marge de benefici de les llibreries ens deixa sense gaires opcions.

Si heu llegit alguna vegada Del folklore tortosí, l’obra més coneguda de Moreira, no caldrà que us digue que el llibre és una veritable joia. Si no l’heu llegit, us diré que el llibre que presentem, anomenat Del bon humor tortosí. O la exaltació dels humils, us portarà a donar una volta inoblidable per la Tortosa de finals del XIX i principis del XX. Hi trobareu mil i una històries divertidíssimes que us faran riure i emocionar al veure les facècies dels vostres iaios i rebesiaios, totes elles reals. No només us parlarà de l’origen de molts malnoms de l’època, sinó que a més trobareu informacions impagables sobre la Tortosa d’aquell temps. El lector veurà  com eren les antigues serreries de fusta, com es feien les graneres o quin ambient hi havia a les tavernes de la ciutat. Podrà sentir com parlaven les peixateres, contemplar quines trapelleries feien els escolans o com se barallaven les dones que anaven a buscar aigua a la font del Rastre. Fins i tot podrà descobrir a què es deuen les misterioses regates que encara hi ha a les pedres de l’església del Roser.

Podeu visualitzar la fitxa tècnica de l’obra i el targetó de l’acte. Teniu més informació a www.joanmoreira.tk

 

Xavier Aixendri i Murall
Antic alumne i antic professor del Col·legi Sant Josep
Soci d’Amics dels Josepets
Besnét de Joan Moreira

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *